Revista Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca
ISSN 2360 – 6002, ISSN–L 2360 – 6002
Numarul 4-5, Iulie-Octombrie 2014

Numarul 4-5 » Festivaluri

Festivalul Internațional de Chitară Transilvania, veritabil brand cultural

Așa titra ziarul Făclia articolul despre Festivalul Internațional de Chitară Transilvania aflat la cea de-a XII-a ediție și care s-a desfășurat în perioada 5-10 august 2014 la Cluj-Napoca. Conform articolelor apărute în presa scrisă și cronicilor prezentate la radio și televiziune, putem afirma cu tărie că și această ediție a fost una foarte reușită. Succesul s-a datorat calității invitaților noștri din țară și străinătate, prezenți în juriile concursurilor de chitară solo și muzică de cameră, la cursurile de master class și nu în ultimul rând în cadrul recitalurilor ce au avut loc în fiecare seară a Festivalului.

Ca și în edițiile precedente, Festivalul s-a desfășurat pe cinci mari componente și anume: concursuri internaționale de chitară solo și muzică de cameră, recitaluri de chitară clasică, cursuri de măiestrie, expoziții de instrumente, seminarii și conferințe. Obiectivele festivalului de anul acesta au fost următoarele:

Numărul concurenţilor la cea de-a XII –a ediţie a Festivalului Internaţional de Chitară Transilvania a fost de 78, provenind din Italia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Rusia şi România. În cadrul concursului de chitară solo, care s-a desfăşurat pe patru categorii de vârstă ‒ respectiv, până la 10, 13, 16 ani şi fără limită de vârstă, au participat un număr de 56 de concurenţi, iar la concursul de muzică de cameră desfăşurat pe două categorii de vârstă, prima până la 17 ani iar cea de-a doua fără limită de vârstă, s-au înscris 22 de concurenţi.

Nivelul înalt al prestaţiei artistice s-a făcut remarcat şi anul acesta prin evoluţia participanţilor în cadrul celor două concursuri, atât la chitară solo cât şi la cel de muzică de cameră, membrii juriilor cât şi publicul prezent apreciindu-l cu aplauze repetate.

Laureatul acestei ediții a fost bulgarul Bojan Dojcev, marele premiu fiind în valoare de 1.000 de Euro. Celelate premii au constat atât în bani, accesorii și corzi de chitare (oferite de firme de prestigiu în domeniu cum ar fi: Savarez și D’Adario), cât și în chitare de concert oferite de sponsorul nostru, Hora Reghin.

O altă secţiune importantă a Festivalului au reprezentat-o cursurile de măiestrie, susţinute de interpreţi şi pedagogi de renume atât din ţară cât şi din străinătate. În acest sens i-aş aminti pe Mihai Cojocaru, Alina Ciolacu, Adrian Andrei, Tudor Dragoș, Olivia Iancu, Claudiu Lobonț, Constantin Andrei, Anton Baranov și Costas Cotsiolis, la aceste cursuri înscriindu-se atât cei prezenţi în concursuri dar şi alţi chitarişti veniţi special pentru acestea, numărul lor fiind de peste o sută.

Recitalurile fiecărei seri au cuprins o paletă largă de stiluri muzicale, pornind de la muzica din perioada renaşterii şi până la cea contemporană. Ele au avut loc în sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, şi au fost susţinute de interpreți din România, Rusia și Grecia.

Pe scena sălii Studio a Academiei de muzică ”Gh.Dima” au concertat: Ansamblul de chitare al AMGD, care a avut onoarea să deschidă seria de concerte,

apoi Trio Cluj (Marian Bălan, Viorela Filimon și Ani Gaydarova)

Duo Olivia Iancu și Claudiu Lobonț

Anton Baranov din Rusia (prezent pentru prima dată în România)

și Costas Cotsiolis din Grecia.

Demn de revelat este că cea de-a treia seară de recital a fost susținută de patru tineri laureați ai concursurilor internaționale de chitară, toți patru fiind formați în cadrul școlii transilvane de chitară. E vorba despre Alexandru Mare, Vlad Soare și Sergiu Hudrea din Cluj și Alexandru Grecu din Bistrița. Sala Studio a Academiei de muzică ”Gh. Dima” s-a dovedit a fi neâncăpătoare pentru numărul mare al iubitorilor chitarei clasice, veniţi din diferite oraşe ale ţării spre a asculta aceste recitaluri de excepţie, pe care le-au susţinut cu aplauze interminabile. Numărul vizitatorilor pe întreg parcursul festivalului a fost în jur de 1.500 de persoane. Anul acesta în cadrul Expoziţiei de instrumente au expus chitare de concert lutierul bucureștean Andrei Oprișan, precum și Hora Reghin, produsele lor fiind destinate în special tinerilor profesori, interpreţilor şi publicului avizat.

Asociaţia de Chitară TRANSILVANIA și CASA DE CULTURĂ a municipiului Cluj-Napoca au fost organizatorii acestui eveniment cultural având ca partener principal Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, prilej cu care doresc să mulțumesc întregii conduceri pentru sprijinul acordat la buna desfășurare a acestei ediții. Ceilalți parteneri au fost Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, Colegiul Universitar Reformat ”Apafi Mihály” Cluj-Napoca, Asociaţia Harmonia Cordis Târgu Mureş, Asociaţia Cultur'Art Alba Iulia.

Conf.univ.dr. Constantin Andrei
Director Artistic al Festivalului
 
Copyright © 2014 Academia de Muzica "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca. ISSN 2360 – 6002, ISSN–L 2360 – 6002. Toate drepturile rezervate.